Stacks Image 1035
Hatha Yoga

Hatha Yoga

Wat is Hatha Yoga? Hatha is samengesteld uit “ha” en “tha” ; “zon” en “maan” in het Sanskriet. Volgens de leer zijn er acht stadia:
  1. Uiterlijke beheersing (yama)
  2. Innerlijke beheersing (niyama)
  3. Houdingen (āsana)
  4. Beheersen van de adem (prānāyāma)
  5. Losmaken (pratyāhāra)
  6. Concentratie (dhārana)
  7. Meditatie (dhyāna)
  8. Verbinding, verdieping (samādhi)
De lichaamshoudingen en ademhaling hebben een gunstig effect op het alle spieren, organen, klieren (hormoonwerking), bloedvatenstelsels en ademhalingskanalen en de zenuwstelsels. In alle oefeningen van Hatha Yoga speelt de ademhaling een hoofdrol. De uitvoering van de āsana’s verloopt in vier fases:
1. Voorbereiding
Men start met het inkeren tot zichzelf en zo weinig mogelijk reageren op prikkels van buitenaf. Dit kan in een zittende, staande of liggende houding zijn. Hiervoor sluit men bij voorkeur de ogen om met alle aandacht bij het eigen lichaam te zijn en goed te kunnen waarnemen wat er gaat gebeuren. De aandacht is bij de adem en het instellen op de houding.
2. Aannemen van de houding
Dit gebeurt langzaam en aandachtig. Alle bewegingen moeten zonder geforceerde inspanning en vloeiend worden uitgevoerd.
3. Aanhouden van de houding
Men blijft enige tijd onbeweeglijk in de aangenomen houding. Hoe intenser hierbij de concentratie en hoe groter de spanning in de spieren, des te beter en heilzamer is de werking. Belangrijk is dat men voortdurend acht slaat op de adem. Probeer zo veel mogelijk de adem te gebruiken voor de ontspanning in de spieren.
4. Rusthouding
Na iedere āsana wordt een bepaalde rusthouding aanbevolen, die ertoe dient uit te rusten en de uitwerking van de oefening op het lichaam te observeren. De rusthouding duurt enige minuten, afhankelijk van de inspanning tijdens de oefening en van de nawerking. Afvalstoffen worden afgevoerd, zuurstof en energie (prana) wordt opgenomen.
Contact
Prana-Ki / Janet Boers-de Vries
Hoogeveenseweg 32
7912 TT Nieuweroord

T: 0528-795195
M: 06-19401153
E:
info@prana-ki.nl

KvK : 57536716
BTW : NL 110952509
Stacks Image 21321
Stacks Image 21324
Stacks Image 21327
Locatie